Een hernia nuclei pulposi (HNP of hernia) is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Een hernia komt meestal laag in de rug voor en minder vaak in de nek. De voornaamste klacht is lage rugpijn die uitstraalt naar een been, of nekpijn die uitstraalt naar een arm. De pijn kan ontstaan in korte tijd, vaak zonder duidelijke aanleiding, soms plotseling, bijvoorbeeld bij tillen. Maar kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een langdurig verkeerde houding. De uitstralende pijn in het been of arm is heviger dan de lokale rug- of nekpijn. Vaak is sprake van tintelingen of een doof gevoel in een deel van het been, voet, arm of hand. De pijn neemt toe bij drukverhoging zoals hoesten en persen. Meestal geeft liggen verlichting van de pijn.
Oorzaak
De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische ring en een zachte binnenkant. Door een verticale houding, bijvoorbeeld staan of zitten, ontstaat druk op de elastische ring. Door verslapping daarvan kan de zachte binnenkant gaan uitpuilen en afknelling van een zenuw die in de buurt loopt, veroorzaken. Hernia’s komen meestal voor op een leeftijd tussen 25 en 50 jaar en vaker bij mannen.
Diagnose
Op basis van de klachten alleen is de diagnose vaak al duidelijk. Met bepaalde testen kan zenuwprikkeling opgewekt worden. Om te bepalen welke zenuw bekneld zit, is het verloop van de uitstralende pijn belangrijk. Ook wordt er gekeken naar spierkracht, reflexen en het gevoel van de huid. Een hernia is te zien op een MRI-scan.
Behandeling
De pijn wordt minder als de druk op de zenuw vermindert. De uitpuilende tussenwervelschijf zal moeten slinken, wat vaak spontaan gebeurt. Wij kunnen in de eerste weken advies geven over welke houdingen u kunt aannemen of beter kunt vermijden. Ook ondersteunen we deze fase met oefentherapie. Pijnstillers helpen om deze periode te overbruggen. Bij ongeveer 80% van de mensen treedt goed herstel op in een periode van twee tot drie maanden. Een operatie is te overwegen bij blijvende pijnklachten. In sommige situaties is een operatie in een eerdere fase noodzakelijk. Na een operatie is het verstandig om onder begeleiding van een fysiotherapeut te revalideren. Wij bieden voorlichting, advies en revalidatie in de fase nadat u geopereerd bent. We stemmen het programma af op uw persoonlijke doelen.
Maak dan een afspraak met een van onze fysiotherapeuten!
Maandag 7:30 - 20:00 uur
Dinsdag 7:30 - 20:00 uur
Woensdag 7:30 - 20:00 uur
Donderdag 7:30 - 18:00 uur
Vrijdag 7:30 - 18:00 uur